Dnešný dátum: 18 04 2024
Palina obrovská
Artemisia abrotanum L. / Astrovité

Poloker s bylinnými konármi a s hustými, delenými čiarkovitými listami. Na vrchole stonky vyrastajú z pazúch listov žlté úbory.  Plod je nažka. V severnejších oblastiach však tento druh paliny kvitne len zriedkavo a semená takmer nevytvára. Pôvodne bola udomácnená v Ázii a pestovaním sa rozšírila do Európy a Ameriky.

Celá rastlina príjemne vonia, preto sa používa na zlepšenie vzduchu v miestnostiach a ako ochranný prostriedok proti moli šatovej. Na liečebné účely sa zbiera nadzemný výhonok, vňať (Herba abrotani). Bylinné výhonky sa odrezávajú za pekného, suchého počasia, na sušenie sa rozložia na lieskach na tienistom mieste, oddelene od ostatných drog. Usušená droga sa usklad­ ňuje v uzatvorených nádobách v tme. Obsahuje silice, horčiny, triesloviny a al­ kaloidy.  V ľudovom liečiteľstve sa používa pri poruchách trávenia a na povzbudenie chuti do jedla, proti nadúvaniu, hnačkám a črevným parazitom. Má aj potopudný a močopudný účinok. Z dvoch čajových lyžičiek drogy na šálku vody sa pripravuje zápar, z ktorého sa denne vypijú dve až tri šálky.  Z odvaru sa pripravujú kúpele a obklady na liečenie omrzlín a rán.

Palina obrovská sa často používa aj ako korenina pri príprave mäsových pokrmov. Veľké  množstvá sa spracúvajú pri výrobe likérov a parfémov.










Termín   kvitnutia:  august-september
Termín zberu (vňať): júl—august


Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.