Dnešný dátum: 20 04 2024
Sedmokráska obyčajná
Bellis perennis L. / Astrovité

Trváca bylina trávnych porastov, v kto­ rých sa považuje za burinnú zložku. Prí­zemná ružica z kyjovitých listov totiž znáša konkurenciu tráv a iných rastlín a vytvára od skorej jari viac generácií kvetných úborov. Tieto pozostávajú z bie­ lych až slabo ružovo zafarbených jazykovitých lupienkov a z terča zo žltých rúrkovitých kvetov. Plod je nažka. Sedmokrás­ ka obyčajná rastie všade v prírode. V mi­ nulosti sa používala na liečenie rán a cho­ rôb dýchacích ciest.

Zbierajú sa úbory (Flos bellidis). Trha­ jú sa za suchého počasia s krátkou stop­ kou, rozložia sa na lieskach a sušia sa v tieni alebo na slnku. Droga obsahuje saponíny, silicu, flavonoidy, slizovité lát­ ky, triesloviny, horčiny a farbivá. Pre svoje sťahujúce a odhlieňujúce účinky sa v ľudovom liečiteľstve používa pri kata­ roch dýchacích ciest a na uľahčenie odkašlávania. Pomáha však aj pri žalúdočných a črevných kataroch a zmierňuje hnačky. Z dvoch  čajových lyžičiek drogy a šálky vody sa pripravuje zápar, nechá sa 20 minút postáť a denne sa z neho vypijú 2 až 4 šálky. Rovnaký účinok má aj studený zápar.  Kvety sedmokrásky  obyčajnej zlepšujú  vzhľad čajovinových  zmesí.

Z drogy sa pripravujú aj  obklady a kúpele na potlačenie kožných zápalových proce­ sov, na krvácajúce rany, krvavé výrony, vredy a vyrážky. Na ten istý účel možno použiť aj zápar zo zelených listov.
Na dolných obrázkoch sú znázornené kvetné úbory okrasných foriem.





Termín kvitnutia: apríl—október
Termín zberu  (úbory): apríl-september


Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.